FPV vliegen, alle begin is moeilijk

Hier kunnen gasten ( geen lid van het FPVforum ) algemene info over FPV lezen.
Forumregels
Dit gedeelte is leesbaar voor gasten, na registratie heeft u volledig toegang tot dit Forum.

FPV vliegen, alle begin is moeilijk

Berichtdoor ForumBeheer » vr maart 09, 2012 10:50 pm

D'r zijn legio vragen over FPV vliegen die voor een beginnende FPV piloot lastig te beantwoorden zijn, ik zal in dit topic proberen de meest voorkomende vragen te beantwoorden. Zoals bijvoorbeeld de vraag of FPV vliegen moeilijk te leren is en of hoe je je 't beste kunt oriënteren tijdens 't FPV vliegen.

Is FPV RC vliegen moeilijk?

Nee, zelfs voor aspirant RC vliegers is FPV vliegen eenvoudiger te leren dan regulier RC vliegen. Dit komt omdat bij regulier RC vliegen je als piloot op de grond staat, je perspectief t.o.v. het RC model verandert dus steeds afhankelijk van de positie van 't RC model. Vooral beginnende RC piloten hebben grote moeite om een RC model te besturen als deze niet van hun af, maar naar hun toe vliegt, uiteraard komt dit omdat een deel van de besturing nu precies omgekeerd werkt (richtingsroer naar rechts > RC model naar links).

Bij FPV vliegen verandert het perspectief niet, je zit immers altijd 'in' het model. Dus als je met 't richtingsroer naar rechts stuurt heeft dit altijd hetzelfde resultaat, of je nu van de RC piloot op de grond wegvliegt, of juist ernaartoe. Daardoor is de verwarring die vaak ontstaat bij beginnende RC piloten die regulier hun model besturen weggenomen. Mijn ervaring is dan ook dat RC piloten die regulier vliegen zonder problemen met een FPV model vliegen en dit in de regel als makkelijker ervaren.

Hoe zit het met de oriëntatie tijdens FPV RC vliegen?

Netzoals dat oriëntatie van 't model bij regulier RC vliegen belangrijk is voor de besturing van 't model is oriëntatie van de startlocatie belangrijk voor FPV vliegen. Raak je namelijk je oriëntatie kwijt dan is het belangrijk deze weer terug te krijgen zodat 't FPV model succesvol naar de startlocatie kan terugkeren.

Dit klinkt dramatischer dan het feitelijk is. Omdat een verlies aan oriëntatie niet betekent dat 't FPV RC model gelijk reddeloos verloren is en ter aarde stort. Hiervoor zullen eerst zowel de videoverbinding als de RC besturing moeten uitvallen.

Zaak is om, netzoals bij het verliezen van de orientatie van een regulier RC model, kalm te blijven. Zolang de videoverbinding en RC besturing werkt is er niks aan de hand. Het is belangrijk dat de FPV piloot bij verlies aan oriëntatie gewoon rustig aan rondjes gaat vliegen en eventueel wat hoogte wint om kenmerken uit de omgeving in zich op te nemen en zodoende zich te kunnen oriënteren. Door het vliegen van rondjes op enige hoogte vliegt de FPV piloot niet buiten bereik en geeft men de (eventuele) spotter op de grond ook de gelegenheid om de juiste positie en oriëntatie van het model te achterhalen.

Dit is vergelijkbaar met hoe je met een regulier RC model altijd enige hoogte houdt, zodat er ruimte is voor correctie mocht de RC piloot de oriëntatie van 't RC model kwijtraken.

Uiteraard is het altijd een goede gewoonte om bij een nieuwe FPV vlieg locatie eerst wat rondjes rondom de startlocatie te vliegen zodat de omgeving bekend is, voordat men verder weg vliegt. Als beginnend FPV piloot is het een vereiste om een spotter mee te nemen die 't FPV model in de gaten houdt en aanwijzigingen kan geven als de FPV piloot de oriëntatie kwijtraakt. Voor FPV vliegen geldt daarnaast 't zelfde als voor regulier RC vliegen: oefening baart kunst, hoe meer vlieguren je op de teller hebt staan hoe meer je vertrouwd raakt met het FPV vliegen.

Met vriendelijke groet,

Sander Sassen
ImmersionRC - Real Virtuality
ForumBeheer
 
Berichten: 7
Geregistreerd: vr maart 09, 2012 10:41 pm

Keer terug naar Gast

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast

cron